Wat is het verband tussen bodem en reïncarnatie?

Tekst: Karen Vancampenhout, Belgische Bodemkundige Vereniging

Heb je weleens nagedacht over het feit dat bodem belangrijk is voor reïncarnatie? Geen zorgen, dit is geen tekst van één of andere rare sekte die het op je geld heeft voorzien. Nee, we hebben het over echte fysicochemische reïncarnatie. De massa van de aarde is immers niet meer veranderd in 4,5 miljard jaar, er komen dus geen nieuwe atomen bij. Dit betekent dat elk atoom opnieuw en opnieuw gebruikt moet worden.

Hoe geraak je nu van ‘dood’ en ‘afval’ naar leven en groei? Het antwoord is de bodem, de grote recyclagemachine van de natuur. Een handvol bodem ziet er misschien gewoontjes uit, maar wist je dat zo’n handvol bodem 13 keer meer piepkleine organismen bevat dan dat er mensen zijn op aarde? Je vindt er wel 500 meter plantenwortels, 5000 arthropoda, 10 000 nematoden, 100 000 protozoa, 50 kilometer schimmeldraden en 100 miljard bacteriën. Al deze organismen werken samen om dode weefsels af te breken in kleinere en kleinere stukjes, zodat de atomen die erin opgesloten zitten weer een nieuw leven kunnen beginnen als plantennutriënten of biomassa.

En dat is maar één geweldig ding dat bodemorganismen voor ons doen. Ze maken de bodem ook poreus, zodat planten kunnen groeien en water kan infiltreren, ze helpen plagen en ziekten te controleren en ze beschermen de bodem tegen erosie.

Helaas hebben deze ondergrondse helden onze hulp nodig. Levende bodems boordevol biodiversiteit worden immers steeds schaarser. De bodemkoolstofvoorraden die hen ondersteunen dalen al decennia dramatisch, overdadig gebruik van pesticiden doodt ook de nuttige bodemorganismen en maar liefst één derde van de vruchtbare, bio-diverse bovengrond van de aarde ging reeds verloren aan erosie, verwoestijning of urbanisatie. De oppervlakte die we kunnen gebruiken om van te leven neemt steeds maar af, je zou kunnen stellen dat de planeet krimpt.

Daarom willen we iedereen vragen om af en toe eens te denken aan alle vorige levens van de atomen in je lichaam, en de kleine bodembeestjes die dat mogelijk maakten. Deze 3500-jaar oude wijsheid vat het samen:

“Op deze handvol bodem steunt het overleven van onze samenleving. Beheer hem goed en hij zorgt voor ons voedsel, onze energie en ons onderdak en hij zal ons omringen met schoonheid. Misbruik hem en de bodem zal degenereren en sterven, en daarmee ook  de mens.”

Auteur: Karen Vancampenhout.
Karen Vancampenhout is Professor Bodemkunde aan de KU Leuven Campus Geel en Secretaris-Generaal van de Belgische Bodemkundige Vereniging. Ze bestudeert hoe bodemkoolstof en bodembiodiversiteit kunnen bijdragen aan de diensten die de bodem levert aan de maatschappij.

Interessante links

https://soilsciencesocietyofbelgium.wordpress.com

https://www.facebook.com/SoilScienceBelgium?ref=hl