Persbericht

logo LNE

Persmededeling

Donderdag 26 maart 2015

DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE

Campagne Gezond uit eigen Grond

Tips voor gezonde groenten en eieren uit eigen tuin

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege lanceert vandaag de campagne Gezond uit eigen Grond. De website www.gezonduiteigengrond.be zet de belangrijkste vuistregels voor gezonde groenten en eieren uit de eigen tuin op een rijtje. Met een online vragenlijst kan je ook advies krijgen over jouw tuingrond. Een vruchtbare bodem zonder vervuiling is essentieel  voor een gezonde moestuin.

gezonde tuinMet de groeiende belangstelling voor duurzaam leven en gezonde voeding, zit ook het tuinieren in Vlaanderen in de lift. Mensen leggen weer een moestuin aan of gaan op zoek naar een plekje in een volkstuin of samentuin. Zelf kippen houden en groenten kweken is weer hip. Bovendien is tuinieren goedkoop én gezond. Mensen die zelf groenten en fruit telen, eten meestal ook meer groenten en fruit. En het levert extra lichaamsbeweging op.

Voor gezonde groenten en eieren neem je wel best enkele adviezen in acht want uit wetenschappelijke studies van de Vlaamse overheid blijkt dat wanneer er vervuiling in de tuin aanwezig is, die via de voeding ook in de mens kan terecht komen. Aan de basis kan bvb. een historische vervuiling van de bodem liggen, maar de bron van de vervuiling kunnen ook de eigenaars of buren zelf zijn die onwettig (tuin)afval verbranden in de tuin. De rook bevat namelijk schadelijke stoffen die op de groenten of in de kippenren neerslaan. Enkele preventieve maatregelen bij het tuinieren, kunnen hier echt een gezondheidswinst opleveren.

Gezonde tuingrond

Een gezonde tuin begint bij een gezonde grond: een vruchtbare bodem zonder vervuiling. Als je twijfelt of jouw tuingrond wel gezond is, doe je de test op www.gezonduiteigengrond.be. Met enkele eenvoudige vragen controleer je de bodemvruchtbaarheid, de voorgeschiedenis en de omgeving van je perceel. Als alles in orde is, kun je aan de slag. Als je het advies krijgt om je grond in een labo te laten onderzoeken, legt de website stap voor stap uit hoe dat moet. Wil je geen labotest, dan kun je veilig tuinieren in teeltbakken of verhoogde teeltbedden. Gebruik daarbij in de tuin geen treinbilzen, geverfd of chemisch behandeld hout want die vervuilen de grond.

Een goede plek voor je moestuin

Kweek groenten niet vlak naast een gebouw. Het regenwater dat van de muren, geverfde ramen of andere behandelde oppervlakken afstroomt, kan vervuild zijn. Als je aan een drukke weg of spoorweg woont, laat je best 30 meter afstand tussen de weg/spoorweg en je moestuin. Een fysieke barrière zoals een struikengordel tussen de weg en je moestuin helpt ook om fijn stof tegen te houden. Hagen of struiken aan de noord- en westkant van je tuin beschermen je groenten ook tegen de wind.

Gezonde kippen en eieren

Kippen die gezond leven en eten, leggen ook gezonde eieren. Zorg daarom voor een goede kippenren en aangepast voedsel zoals granen, groente- en fruitschillen, oud brood en gekookte groenten, aardappelen, rijst en pasta. Je geeft beter geen schillen van aardappelen, vis, vlees, bananen of uien aan je kippen. Het gezonde kippenvoer leg je bij voorkeur in een eetbak in het hok en niet buiten op de grond. Zaai ook gras in je kippenren, zo pikken kippen minder (vervuilde) grond op.

Persinfo

Brigitte Borgmans
Woordvoerder Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
T 02 553 62 68  |  M 0473 73 28 30
Brigitte.borgmans@lne.vlaanderen.be